top of page

Ονοματολογία Εσωτερικών Οδών Οικισμού

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΟΔΩΝ

ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΑΝΑΓΙΤΣΑΣ ΒΕΡΒΕΡΟΝΤΑ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ

 

Η μελέτη, μαζί με την επίβλεψη και την εκπόνησή της, που περιγράφονται στην παρούσα Τεχνική Έκθεση έχουν γίνει δωρεάν από το Τεχνικό Γραφείο του Πολιτικού Μηχανικού κ. Δημητρίου Αγαθόπουλου (μέλος ΤΕΕ, Ισμήνης 82, 176 74 Καλλιθέα, τηλ. 210-9400110, e-mail:dagat@tee.gr).

 

Α. Ιστορικό

Η ανάπτυξη του συμπλέγματος των παραθεριστικών κατοικιών στην περιοχή που εκτείνεται από το εστιατόριο Μαΐστράκι, τα παρεκκλήσια Παναγίτσα και Άγιο Νικόλαο και μέχρι τον επόμενο κόλπο από τα κυπαρίσσια και σε βάθος από τη θάλασσα περίπου 1000-1500 μέτρα, ξεκίνησε από τις αρχές τις δεκαετίας του 1970. Στις αρχές τις δεκαετίας του 1980, αυξανόμενες ανάγκες οδήγησαν στη δημιουργία του Εξωραϊστικού και Οικιστικού Συλλόγου Παναγίτσα Βερβερόντας ο οποίος από τότε είναι ο πιο σταθερός θεσμοθετημένος και καταξιωμένος εκπρόσωπος των κατοίκων της περιοχής.

Από τις πρώτες ανάγκες ήταν και η τοποθέτηση πινακίδων ώστε να μπορεί ο επισκέπτης να βρει με ευκολία το κάθε σπίτι. Έτσι, το καλοκαίρι του 1987 τοποθετήθηκαν 11 πινακίδες (Είσοδοι Α, Β, Γ και Δ, οι δύο Πεζόδρομοι κλπ.), που συμπληρώθηκαν με επιπλέον πινακίδες στις υπόλοιπες Εισόδους το καλοκαίρι του 1990. Οι εξαιρετικής ποιότητας πινακίδες κατασκευάστηκαν σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές της οδικής σήμανσης με έξοδα των μελών του Συλλόγου.

 

Β. Η σημερινή κατάσταση

Κατά την 20-ετία που παρήλθε, κατασκευάστηκαν πολλά νέα σπίτια. Επίσης πολλές εσωτερικές οδοί ασφαλτοστρώθηκαν με τη συνδρομή του Δήμου Κρανιδίου. Έτσι, η ονοματολογία μόνο των Εισόδων άρχισε σταδιακά να είναι ανεπαρκής για να καθοδηγηθεί ο επισκέπτης στο αναπτυσσόμενο δαιδαλώδες δίκτυο των εσωτερικών οδών.

Υπήρξαν κάποιες αποσπασματικές πρωτοβουλίες μονίμων, κυρίως, κατοίκων αλλά σύντομα φάνηκε το πρόβλημα της επερχόμενης σύγχυσης με χρήση ίδιων ονομάτων οδών, η παντελής απουσία κάποιας συστηματοποίησης των ονομάτων κλπ. Έτσι, με αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων του Συλλόγου το 2005 και 2006 και με την προφορική συγκατάθεση του πρώην Δημάρχου Κρανιδίου κ. Καμιτζή, άρχισε η μελέτη για την πιλοτική εφαρμογή συστήματος ονοματολογίας και τοποθέτησης πινακίδων στις ασφαλτοστρωμένες, κυρίως, οδούς και στους βασικούς κόμβους μέσα σε κάθε Είσοδο.

 

Γ. Γενικοί κανόνες ονοματολογίας οδών

Η μελέτη προέβλεψε και ακολούθησε τους παρακάτω γενικούς κανόνες εργασίας:

(α)   Αποτυπώθηκε όλη η περιοχή με τις πιο πρόσφατες αεροφωτογραφίες της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού (1/10/2000). Μετά, έγινε επιβεβαίωση της χαρτογράφησης με επιτόπια επίσκεψη και καταγραφή.

(β)   Αποφασίστηκε να ονομαστούν οι οδοί με ονόματα της Αρχαίας Ελλάδας για δύο λόγους:

(i)   Διασφαλίζεται η ουδετερότητα (και συνεπώς η αποφυγή τριβών σχετικά με ζητήματα υφής πολιτικής, θρησκευτικής, προσωπικά, τοπικιστικά κλπ.).

(ii)  Προβάλλεται (και διδάσκεται) η αξιόλογη πολιτιστική μας κληρονομιά τόσο στους Έλληνες όσο και στους ξένους, είτε διερχόμενους τουρίστες, είτε φιλοξενούμενούς μας, και φυσικά στους αλλοδαπούς συντοπίτες μας που έχουν τις κατοικίες τους στον οικισμό μας.

(γ)    Για λόγους κομψότητας και αισθητικής, η χρωματική βάση των πινακίδων θα είναι το πράσινο (και όχι το μπλε) χρώμα γιατί πρόκειται για οικισμό στην εξοχή και όχι σε αστική περιοχή.

(δ)    Η κατασκευή τους θα γίνει σε ειδικευμένη και διαπιστευμένη για την οδική σήμανση εταιρία. Έτσι οι πινακίδες θα πληρούν τις διεθνείς προδιαγραφές (ασφάλειας, μεγέθους γραμμάτων, γραμματοσειράς, χρωμάτων κλπ).

(ε)    Η ονοματολογία πρέπει να είναι με τρόπο συστηματικό, δηλαδή με θεματικές ενότητες ανά Είσοδο και όχι τυχαία. Αυτό βοηθάει τόσο την προοπτική για ονοματολογία νέων οδών στο μέλλον, όσο και την πολιτιστική αναβάθμιση του τόπου, κυρίως για τις νέες γενιές, οι οποίες, με ερέθισμα τις ονομασίες των οδών, πιστεύεται ότι θα ανατρέξουν στην εγκυκλοπαίδεια για μία αναδίφηση της πλούσιας Ελληνικής Μυθολογίας και Ιστορίας. Έτσι, καταρτίστηκε ένας κατάλογος με περισσότερα από 300 ονόματα της Αρχαίας Ελλάδας που ήδη υπάρχουν σε οδούς του λεκανοπεδίου της Αθήνας. Τα ονόματα αυτά, που όπως συμβαίνει και στην Αθήνα, είναι ομαδοποιημένα σε θεματικές ενότητες ανά συνοικία, επίσης ομαδοποιήθηκαν θεματικά. Τα ονόματα που επιλέχθηκαν για την πρώτη πιλοτική εφαρμογή ήταν τα πλέον γνωστά αλλά και τα όσο πιο δυνατόν εύηχα και πρωτότυπα.

(στ)  Οι αναγραφή των οδών στα Λατινικά δεν έγινε με ακριβή απόδοση σε λατινικούς χαρακτήρες των ήχων των Ελληνικών λέξεων αλλά στην ονομαστική, με το σκεπτικό ότι η αναγραφή στα Λατινικά στοχεύει να εξυπηρετήσει τους ξένους και όχι τους Έλληνες. Έτσι, η Λατινική ονομασία πρέπει να σημαίνει κάτι που να είναι κατανοητό στους ξένους. Για παράδειγμα, η οδός Αθηνάς στα Λατινικά γράφτηκε ως Athena και όχι Athinas, επειδή η λέξη «Athinas» στα Αγγλικά δεν είναι τίποτε άλλο από μία ανορθόγραφη λέξη και συνεπώς δεν σημαίνει τίποτα απολύτως. Επίσης, δεν γράφτηκε ούτε ως Minerva που είναι ιστορικά λανθασμένη δεδομένου ότι Minerva είναι η αντίστοιχη της Αθηνάς θεότητα των Ρωμαίων αλλά όχι η ελληνική θεά Αθηνά. Έτσι, ο ξένος θα την αναφέρει ως “Athena street” (ή rua, ή via, ή strasse κλπ.), και που σημαίνει ακριβώς η «οδός της Αθηνάς» και έχει νόημα.

 

Δ. Θεματικές ενότητες Εισόδων

Στις οδούς πριν από την Είσοδο Α και στην Είσοδο Α προτείνονται ονόματα από την Ελληνική Μυθολογία (Φαέθων, Ίκαρος, Ηώ), στη μέση της οδού της Εισόδου Α προτείνονται ονόματα από τη Μινωική Κρήτη, ενώ σε αρκετό βάθος από την αρχή, προτείνονται ονόματα από τον κύκλο της Μακεδονίας. Η ονοματολογία της κεντρικής οδού ως Ηούς επιλέχθηκε με το σκεπτικό ότι το εστιατόριο Μαΐστράκι, που είναι πολύ γνωστό, παραπέμπει στον άνεμο μαΐστρο. Ο Ζέφυρος είναι ο μόνος γνωστός άνεμος που έχει αρχαιοελληνική προέλευση. Έτσι, για να μην γίνει σύγχυση των ανέμων, προτάθηκε η Ηώ να δώσει το όνομα στην οδό απέναντι από το Μαϊστράκι, που είναι η μητέρα του αλλού ανέμου του Ζέφυρου.

Για την Είσοδο Β προτείνονται ονόματα από την ενότητα του δωδεκάθεου του Ολύμπου, το οποίο συνδέεται και με την Μυθολογία αλλά και την ανάπτυξη της ιστορικής και κλασσικής αρχαιότητας. Δεδομένου ότι οι χαμηλές και απαλές οριογραμμές των λοφίσκων της περιοχής αναδεικνύουν το φως, προτείνεται να ονομαστεί η κύρια οδός ως Απόλλωνος, τον αρχαίο θεό του φωτός και της μουσικής. Η μητέρα του Απόλλωνα, Λητώ, δανείζει το όνομα της στον από τους παλιότερους δρόμους του οικισμού μας που αρχίζει από την Παναγίτσα.

Η Είσοδος Γ προχωράει καθαρά στην κλασσική αρχαιότητα. Έτσι, ονόματα φιλοσόφων κοσμούν τις οδούς. Προεξέχουσα προσωπικότητα είναι αναμφισβήτητα ο Αριστοτέλης, ενώ στις πρώτες διασταυρώσεις συναντάμε το Σωκράτη και τον Πλάτωνα.

Στο σύμπλεγμα των Εισόδων Δ και Ε έχουν επιλεγεί ονόματα αστερισμών. Η επιλογή έγινε με το σκεπτικό ότι η αστρονομία είναι θετική επιστήμη και έτσι, ταιριάζει νοηματικά ως συνέχεια με τους Έλληνες φιλοσόφους της Εισόδου Γ. Επιλέχθηκαν για την αρχή οι Πλειάδες (Πούλια), ο πιο λαμπρός αστερισμός του χειμερινού ουρανού ο Ωρίωνας, ο Πήγασος, και η Ανδρομέδα. Ως συνέχεια των μύθων των αστερισμών, προτείνονται οι Μούσες, οι Χάριτες και άλλες αρχαίες θεότητες σχετικές με τις τέχνες κλπ.

Για τις οδούς που βρίσκονται από την κεντρική οδό προς τη μεριά της θάλασσας, προτείνονται ονόματα σχετικά με τη θάλασσα, όπως Ποσειδώνος, Νηρηίδων, Τρίτωνος, Καλυψούς, Ναυσικάς, Φαιάκων κλπ.

 

Ε. Προοπτική

Ο μεγάλος κατάλογος ονομάτων που έχει καταρτιστεί εξασφαλίζει

(α) τη μελλοντική ονοματολογία και άλλων οδών χωρίς να ξεφύγει η ονοματολογία από τους γενικούς θεματικούς κύκλους της κάθε περιοχής, και

(β) την ανάπτυξη και άλλων θεματικών κύκλων, όπως οι κύκλοι των αρχαίων συγγραφέων, οι Ομηρικοί ήρωες, οι ήρωες τραγωδιών, η Αργοναυτική εκστρατεία, οι ελληνιστικοί χρόνοι, αρχαία τοπωνύμια κλπ.

 

ΣΤ. Πιλοτική εφαρμογή

(α) Κατασκευάστηκε ο χάρτης της περιοχής με τις οδούς αποτυπωμένες, με τις προτεινόμενες ονομασίες τους, τα σημεία που θα τοποθετηθούν πινακίδες και πού οι οδοί σταματούν για ένα κανονικό αυτοκίνητο πόλεως (επισυνάπτεται).

(β) Κατασκευάστηκαν 25 πινακίδες σύμφωνα με τις παραπάνω προδιαγραφές και τοποθετήθηκαν με επίβλεψη του Γραφείου Δ. Αγαθόπουλου.

 

Ζ. Μελλοντική εφαρμογή

Με την πιλοτική τοποθέτηση των 25 νέων πινακίδων, κρίνεται ότι αυτή τη στιγμή ο επισκέπτης, Έλληνας ή ξένος, μπορεί να οδηγηθεί με μεγάλη ακρίβεια στο περίπου 80% του δικτύου των εσωτερικών οδών του οικισμού που περιγράφτηκε παραπάνω ενώ υπάρχει σημαντική υποβοήθηση καθοδήγησης και εντοπισμού κατοικιών και για το υπόλοιπο 20%.

Για τη σωστή περαιτέρω εφαρμογή της ονοματολογίας, προτείνονται τα ακόλουθα:

(α) Ο Δήμος Κρανιδίου πρέπει να εγκρίνει την παρούσα μελέτη ονοματολογίας με τις θεματικές ενότητες, τις προδιαγραφές και την προοπτική της. Επακόλουθα, θα προστατεύσει την ονοματολογία διώκοντας με αυστηρές νομικές κυρώσεις οποιονδήποτε αλλάξει αυθαίρετα κάποια ονοματολογία ή καταστρέψει τις πινακίδες, οι οποίες, μετά την τοποθέτησή τους, θα περνούν στην ιδιοκτησία του Δήμου Κρανιδίου (αυτό θα αναγράφεται και στην πίσω όψη όλων των πινακίδων). Επίσης, προτείνεται να υποστηρίξει ο Δήμος Κρανιδίου την άμεση ολοκλήρωση της τοποθέτηση πινακίδων σε όλη την περιοχή με μία μικρή οικονομική υποστήριξη όχι μεγαλύτερης των 4.000 Ευρώ.

(β) Πρέπει να αφεθεί στη διακριτική ευχέρεια του Τεχνικού Γραφείου που συνέταξε την παρούσα μελέτη και πάντα με συνεννόηση με τον τοπικό Σύλλογο και το Δήμαρχο Κρανιδίου να μπορούν να γίνονται κάποιες πιθανές μικρές αλλαγές στα ονόματα του επισυναπτόμενου χάρτη σε περίπτωση, για παράδειγμα, που διαπιστωθεί ότι δεν έχει τοποθετηθεί επιστημονικά σωστά ένα όνομα σε κάποια θεματική ενότητα.

(γ) Για λόγους σεβασμού στα Θεία και στη Χριστιανική Ελληνική παράδοση, προτείνεται να υπάρχει η ευχέρεια να μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατ΄ εξαίρεση ονόματα Αγίων αλλά αποκλειστικά και μόνο σε οδούς που αποδεδειγμένα και εμφανώς διέρχονται μπροστά από κάποιον (νόμιμο) ναό ή παρεκκλήσι και φυσικά όχι σε πολύ μεγάλη απόσταση από το ναό. Κάθε άλλη χρήση ονόματος Χριστιανικού περιεχομένου να απαγορευτεί ρητά.

 

Αθήνα, 2 Μαΐου 2007.

bottom of page