top of page

Εισήγηση για την πιθανή μόλυνση της θαλασσας από τα ιχθυτροφεία

Κρανίδι, 17 Αυγούστου 2013

 

 

 

Εισήγηση

 

του Εξωραϊστικόυ – Οικιστικού Συλλόγου Παναγίτσας Βεβερόντα Κρανιδίου

για την πιθανή μόλυνση της θαλασσας

από τα ιχθυτροφεία

 

 

Στην περιοχή του ακρωτηρίου Κόρακας του κόλπου της Βερβερόντα, εδώ και χρόνια, έχει αναπτυχθεί ιχθυοτροφείο ανοιχτής θάλασσας με πόντιση κλουβιών και εντατική καλλιέργεια ψαριών.

 

Από πρόσφατες μαρτυρίες κατοίκων, λουομένων και μελών του Συλλόγου μας φαίνεται ότι

(α)   οι εγκαταστάσεις του ιχθυοτροφείου συνεχώς επεκτείνονται μέσα στη θάλασσα, και

(β)   υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση της άλγης (ή παρόμοιας υφής ουσιών και μικροοργανισμών) στο βυθό της θάλασσας του κόλπου της Βερβερόντα.

 

 Η ακτογραμμή από το λιμάνι του Πορτοχελίου, το μυχό μέχρι ανοιχτά του κόλπου της Βερβερόντα και το ακρωτήριο Κόρακας, μέχρι και το Δορούφι και την Κοιλάδα, διαμορφώνει μεγάλο αριθμό από κόλπους με νερά εξωτικής ομορφιάς και βυθό εξαιρετικής καθαρότητας, είτε με άμμο, είτε με βότσαλα, είτε με βράχια, και αναδεικνύει την περιοχή αυτή ιδιαίτερα ελκυστική τόσο για εμάς όσο και τους τουρίστες, αρκετοί εκ των οποίων είναι διάσημοι και διεθνούς ακτινοβολίας, όπως είναι διεθνούς φήμης καλλιτέχνες, αθλητές, επιχειρηματίες, πολιτικοί κ.α., και οι οποίοι προβάλουν τον τόπο μας και τη χώρα μας διεθνώς.

Από την αναδίφηση της διεθνούς επιστημονικής βιβλιογραφίας συνάγεται ότι, οι δραστηριότητες μίας φάρμας ζωικών οργανισμών, είτε στην ξηρά, είτε στη θάλασσα, προκαλεί αναπόφευκτα μια διατάραξη, τόσο ποιοτική όσο και ποσοτική, της φυσικής χλωρίδας και πανίδας λόγω της υπερσυγκέντρωσης σε πολύ μικρή έκταση

  • ενός είδους ζωικών οργανισμών,

  • των υλών της διατροφής τους,

  • των εκκριμάτων από τη φυσιολογική μεταβολική λειτουργία τους,

  • των ουσιών (χημικών και βιολογικών) που σχετίζονται και χρησιμοποιούνται για

  • την ταχεία ανάπτυξή τους,

  • τον εντατικό (ή ελεγχόμενο) πολλαπλασιασμό τους, και

  • για τη διατήρηση της γενικής καλής υγείας του πληθυσμού της φάρμας.

 

Η υπερσυσυγκέντρωση όλων των παραπάνω στην περιοχή του ιχθυτροφείου θερμοδυναμικά οδηγεί στη διάχυσή τους σε όλη τη θάλασσα αλλά και τη μεταφορά τους από τα θαλάσσια ρεύματα σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές. Η διάχυση και η μεταφορά ρύπων κάθε είδους, είναι πολύ καλά μελετημένη επιστημονικά. Έτσι, και στην περίπτωση του συγκεκριμένου ιχθυοτροφείου τα σχετικά μοντέλα μπορούν να προβλέψουν τη διάχυση και μεταφορά της πιθανής επιβάρυνσης από τις προαναφερόμενες ουσίες.

 

Η παρούσα εισήγηση προτείνει στο Δήμο Ερμιονίδας να προβεί άμεσα σε αυστηρούς ελέγχους στο συγκεκριμένο ιχθυοτροφείο και να διασφαλίσει απόλυτα, παρέχοντας αναλυτικά ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία προς τους Πολίτες του Δήμου, την υψηλή καθαρότητα του βυθού και της θάλασσας την οποία απολαμβάνουμε εμείς, όλοι οι κάτοικοι της περιοχής του Δήμου Ερμιονίδας και οι διαφημιστές μας τουρίστες, διάσημοι ή μη.

 

Προτείνεται ο Δήμος Ερμιονίδας, όπως κάνουν, για παράδειγμα όλοι οι φορείς σε προηγμένες χώρες όπως η Γερμανία κλπ., όπου για τη λύση των προβλημάτων τους εμπιστεύονται και απευθύνονται στα Πανεπιστήμιά τους, να ζητήσει την επιστημονική βοήθεια από το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, όπως είναι τα εξειδικευμένα Εργαστήρια στις αναλύσεις αυτές που υπάρχουν στα Τμήματα Χημείας και στα Πολυτεχνεία της χώρας καθώς και φορείς όπως το Γενικό Χημείο του Κράτους, η Ένωση Ελλήνων Χημικών (ΕΕΧ), το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος (ΤΕΕ) και το ΙΓΜΕ που θα μπορούσαν να έχουν άμεση εμπλοκή με το θέμα, να καταθέσουν την εμπειρία τους, τις βάσεις δεδομένων τους και να δώσουν και το νομικό καθεστώς για όλα τα θέματα που εμπλέκονται με τη διασφάλιση της αποφυγής μόλυνσης από τέτοιες φάρμες. Ο Εξωραϊστικός-Οικιστικός Σύλλογος Παναγίτσας Βερβερόντα Κρανιδίου διαθέτει ανάμεσα στα μέλη του επιστημονικό δυναμικό που θα μπορούσε να συμβάλει σε μια τέτοια δράση.

 

bottom of page