top of page

Μεγάλα Έργα και Επιτυχίες του Συλλόγου

Το μεγάλο επίτευγμα

 

Το μεγαλύτερο επίτευγμα του Συλλόγου είναι ότι, από το 1985, έχει καταξιωθεί στη συνείδηση όλων των κατοίκων της περιοχής και των τοπικών αρχών αλλά και άλλων κοινωνικών φορέων και Συλλόγων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Δήμου Ερμιονίδας ως ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ισχυρός, αδέσμευτος και συνεπής εκφραστής εκπροσώπησης της περιοχής μας.

 

Αυτό το πέτυχε ακολουθώντας σταθερά και αταλάντευτα τις ακόλουθες βασικές αρχές:

  • Τήρηση του Καταστατικού.

  • Απόλυτη διαφάνεια στις διαδικασίες, στη διοίκηση και στα οικονομικά.

  • Αδέσμευτη πολιτική με αταλάντευτη άρνηση διαπραγμάτευσης ή συναλλαγής του Συλλόγου με αρχές, οικονομικά ή οποιαδήποτε άλλα συμφέροντα (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο Σύλλογος δεν έχει διαπραγματευτική στρατηγική ή διπλωματική πολιτική όταν και όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο με σκοπό να επιτυγχάνεται το μέγιστο γενικό καλό προς όφελος των μελών του, και για αυτή τη σώφρονα, όπως αποδείχτηκε σε βάθος χρόνου στις δεκαετίες που έχουν παρέλθει, πολιτική του, πολλές φορές κατηγορήθηκε με σφοδρότητα για τακτική υπαναχωρήσεων, ατολμίας κλπ., ακόμα και από μέλη του). 

  • Η συμμετοχή στο Σύλλογο και στα όργανα διοίκησής του δεν μπορεί να αποτελέσει μέσο επίδειξης ή προβολής (δηλαδή, αν και πολλά μέλη του Συλλόγου και της Διοίκησής του είναι επιτυχημένοι επαγγελματίες στο χώρο τους και έχουν έντονη δράση στα κοινά και στο συνδικαλισμό, ποτέ δεν χρησιμοποίησαν το Σύλλογο είτε για βιοπορισμό, π.χ. για άγρα πελατείας, ή εφαλτήριο για να αναδειχτούν και προβληθούν σε άλλες συνδικαλιστικές τους δράσεις, με απλά λόγια, η όποια συνεισφορά στο Σύλλογο και στη Διοίκησή του είναι σε καθαρά εθελοντική βάση, δηλαδή γίνεται στη βάση της αμιγούς αφιλοκερδούς και ανιδιοτελούς προσφοράς).

 

Στις μέρες μας, που η κοινωνία δείχνει φανερή γενική απαξίωση προς κάθε θεσμό, λόγω της εκτεταμένης διαφθοράς που ανακαλύπτεται σχεδόν σε κάθε έκφανση του δημόσιου βίου, θεωρούμε ότι, τα παραπάνω αποτελούν πολύ σημαντικά επιτεύγματα του Συλλόγου, για τα οποία όλοι πρέπει να είμαστε υπερήφανοι.

 

Συνεργασίες και κοινές δράσεις

 

Η σταθερή και αταλάντευτη εφαρμογή αυτής της παραπάνω καλής πρακτικής που έχει ακολουθηθεί, έχει ως άμεσο αποτέλεσμα τα ακόλουθα:

  • ο Σύλλογος έχει αναπτύξει και διατηρεί άριστες σχέσεις με τις τοπικές αρχές του Δήμου Ερμιονίδας και ο Δήμος τον θεωρεί ως αξιόπιστο συνομιλητή του και συνεργάτη του, και

  • ο Σύλλογος έχει αναπτύξει σχέσεις συνεργασίας με Συλλόγους και άλλους κοινωνικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Δήμου Ερμιονίδας ώστε κοινά ζητήματα που απασχολούν όλη την περιοχή, όπως είναι η ύδρευση με καλής ποιότητας νερό και η απρόσκοπτη πρόσβαση στην παραλία με την απομάκρυνση των παράνομων περιφράξεων και τον αυθαίρετο αποκλεισμό των παραλιών, να αντιμετωπίζονται πλέον από κοινού και με τρόπο ενιαίο.

 

 

Κίνητρο των Δράσεων και των Έργων του Συλλόγου

 

Το κίνητρο του Συλλόγου για να εμπλακεί ενεργά σε πλήθος έργων αλλά και παρεμβάσεων προς το Δήμο και τις διάφορες Αρχές ήταν

(α) να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής μας και να εξωραϊστεί ο τόπος μας, και

(β) η απαίιτηση από τις Αρχές να τηρείται η νομιμότητα και να διασφαλίζονται τα νόμιμα δικαιώματά μας ως Έλληνες πολίτες, κυρίως σε ότι αφορά

  • σε παραβιάσεις, π.χ. αιγιαλού, πρόσβασης στη θάλασσα και στα ρέματα,

  • στην όχληση, και

  • στην αποκατάσταση ζημιών, στο δικαίωμα παροχής υπηρεσιών, στη σύνδεση με δίκτυα κλπ.

 

Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι το δεύτερο, δηλαδή η τήρηση της νομιμότητας στην περιοχή μας, προέκυψε στην πορεία. Ο Σύλλογος, από τότε που ιδρύθηκε, θεωρεί ως βασική αρχή του ότι, η τήρηση της νομιμότητας και η διασφάλιση των δικαιωμάτων μας είναι αυτονόητα και εναπόκεινται, ως αποκλειστική τους υποχρέωση, στις Αρχές (Δήμος, Αστυνομία, Λιμενικό, Εφορία, Κυβέρνηση κλπ.). Παρόλα αυτά, δυστυχώς, στην Ελλάδα αυτό, που για άλλες Ευρωπαϊκές χώρες είναι αυτονόητο, στη χώρα μας δεν είναι καθόλου δεδομένο. Έτσι, ο Σύλλογος, αν και έχει ως γενική αρχή ότι δεν είναι ούτε «Υπουργείο Δημοσίων Έργων», ούτε «Μηχανή Μηνύσεων», για το καλό των κατοίκων της περιοχής μας, ενεπλάκη ενεργά, είτε μόνος του, είτε σε συνεργασία με τις Αρχές, σε πολλά μεγάλα έργα, στο επίπεδο του συντονισμού των κατοίκων, της επίβλεψης, ακόμα και της εκτέλεσης του έργου (ακόμα και με προσωπική επιστασία αλλά και χειρονακτική εργασία!), ενώ επίσης έχει προβεί και σε πλήθος καταγγελιών και παρεμβάσεων, γραπτών και προφορικών.

 

 

ΜΕΓΑΛΑ & ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ και ΔΡΑΣΕΙΣ

 

Τα πιο σημαντικά έργα που ο Σύλλογος έχει ενεργό συμμετοχή είναι τα ακόλουθα (σημ.: η παρακάτω σειρά της παρουσίασής τους δεν υποδηλώνει καμία προτεραιότητα ως προς τη σπουδαιότητα που αποδίδει ο Σύλλογος σε αυτά).

 

 

Κατασκευή δρόμων

 

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, για δύο συνεχόμενες χρονιές, η περιοχή Πορτοχελίου-Κρανιδίου επλήγη από ισχυρότατες βροχοπτώσεις. Το αποτέλεσμα ήταν η ολοσχερής καταστροφή όλων των δρόμων του οικισμού (κυρίως οι Είσοδοι Α και Β – οι υπόλοιπες Είσοδοι δεν είχαν ακόμα μεγάλη οικιστική ανάπτυξη). Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ότι, οι λακκούβες που έγιναν από τις ισχυρές νεροσυρμές (χειμάρρους, πιο ορθά) από το νερό στη διασταύρωση των οδών Απόλλωνός και Λητούς (στην Είσοδο Β) είχαν βάθος έως και 80 εκατοστά! Έτσι, κατασκευάστηκαν, από το Σύλλογο, οι κατεστραμμένοι δρόμοι με εκβραχισμούς και στρώσιμο με φίλιπρο και έτσι οι κάτοικοι επανέκτησαν την πρόσβαση, με το αυτοκίνητο στα σπίτια τους.
Ο Σύλλογος επίσης ενήργησε και στην ασφαλτόστρωση του δρόμου από το Μαϊστράκι μέχρι το ξενοδοχείο Apollo Beach. Ο δρόμος αυτός ήταν στρωμένος με χαλίκι και έτσι, εκτός από τα τεράστια σύννεφα σκόνης που δημιουργούσαν στα οχήματα που κινούνταν στο δρόμο αυτό, τα ΤΑΧΙ αρνούνταν να προχωρήσουν πέραν από το Μαϊστράκι και να σε πάνε σπίτι σου!
Ο Σύλλογος έχει, επίσης, συμβάλλει (και επιστατήσει) στην ασφαλτόστρωση όλου του εσωτερικού δικτύου των δρόμων του οικισμού, στην κατασκευή πολλών τσιμεντοστρώσεων στις περιπτώσεις που οι δρόμοι ήταν ιδιαίτερα επικλινείς, στην επιδιόρθωση των δρόμων από τους εργολάβους μεγάλων συγκροτημάτων σπιτιών που η κατασκευή τους με τη διέλευση βαρέων οχημάτων κατέστρεψε τους δρόμους, στην ανακατασκευή κατεστραμμένων γεφυριών κλπ.
Επίσης, πιέζει το Δήμο για την ταχεία αποκατάσταση των δρόμων του οικισμού ιδιαίτερα μετά το χειμώνα (που ανοίγουν λακκούβες κλπ).
Ο Σύλλογος θεωρεί ότι, υπάρχουν ακόμα αρκετοί δρόμοι που χρειάζονται στρώσιμο και βελτίωση και κάνει ότι καλύτερο μπορεί ώστε να εξασφαλιστεί, από το Δήμο, ότι θα γίνουν και αυτοί οι δρόμοι. 

 

 

Υδροδότηση

 

Το θέμα του νερού είναι καυτό για την περιοχή μας.

Ο Σύλλογος, από την πρώτη στιγμή της ύπαρξής του, έθεσε ως ύψιστη προτεραιότητα τη σύνδεση με το δίκτυο νερού του Πορτοχελίου. Έτσι, μόλις ο Δήμος έδωσε την έγκριση ώστε ο αγωγός του δικτύου να φτάσει μέχρι το Μαϊστράκι, ο Σύλλογος ενήργησε άμεσα και συντόνισε τους κατοίκους (οι οποίοι συνεισέφεραν οικονομικά στο έργο) και έτσι το δίκτυο επεκτάθηκε, όχι μόνο κατά μήκος της οδού Πορτοχελίου-Apollo Beach Hotel αλλά και προς το εσωτερικό του οικισμού και μέχρι το ύψος των κατοικιών που μπορεί να φτάσει (με φυσική υδροστατική πίεση) το νερό (για τη μελέτη αυτή ενήργησε ο Σύλλογος).

Στο θέμα της υδροδότησης, ο Σύλλογος γνωρίζει και ενεργεί προς τη λύση των ακόλουθων δύο προβλημάτων:

(α) παροχή καλής ποιότητας νερού στο δίκτυο (αυτή τη στιγμή, το παρεχόμενο νερό στο δίκτυο είναι πολύ χαμηλής ποιότητας), και

(β) σύνδεση όλων των κατοικιών με το δίκτυο, ανεξαρτήτως του υψομέτρου (π.χ. με τοποθέτηση πιεστικών μηχανημάτων).

Επίσης, πιέζει ώστε η καταγραφή των υδρομετρητών να γίνεται πιο συχνά και η αποστολή των λογαριασμών να μην καθυστερεί τόσο πολύ, όπως τώρα, ώστε να αποφεύγεται η καταγραφή υπερκαταναλώσεων που οδηγεί σε πιθανή άδικη επιβάρυνση των λογαριασμών του νερού.

 

 

Ηλεκτροδότηση

 

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990 υπήρχε έντονο πρόβλημα στη περιοχή μας με την παροχή μικρής ισχύος ρεύματος. Έτσι, σε περιόδους όπως το Πάσχα, για παράδειγμα, το ρεύμα έπεφτε ακόμα και στα 180-170 V! Αυτό οδηγούσε στην υπολειτουργία των ηλεκτρικών συσκευών (π.χ. ηλεκτρικές κουζίνες) και στον υποφωτισμό των ηλεκτρικών λαμπτήρων στα σπίτια. Ο Σύλλογος πίεσε τη ΔΕΗ και έτσι σήμερα, με την τοποθέτηση πολλών μετασχηματιστών, παρόμοια τέτοια φαινόμενα δεν υπάρχουν καθόλου, ενώ περιπτώσεις black-out, λόγω υπερκατανάλωσης, δεν εμφανίζονται πια στην περιοχή μας.

 

 

Τηλέφωνο

 

Πριν τη ραγδαία εξάπλωση της κινητής τηλεφωνίας και των ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ, στην περιοχή, 1 ή 2 σπίτια είχαν τηλέφωνο! Για να βάλεις τηλέφωνο έπρεπε να είχες …μέσο!!! Ο Σύλλογος, αφενός πίεσε ώστε να ανοίξουν μερικές νέες γραμμές για να εξυπηρετηθούν πιο πολλοί κάτοικοι της περιοχής, αφετέρου πίεσε ώστε να τοποθετηθεί ο τηλεφωνικός θάλαμος απέναντι από το Μαϊστράκι στην αρχή της Εισόδου Α, στην αρχή με κέρματα και στη συνέχεια με τηλεφωνοκάρτα, οποίος μέχρι και σήμερα εξακολουθεί να εξυπηρετεί πάρα πολλούς συντοπίτες, εργάτες και επισκέπτες. Και τα δύο ήταν ζωτικής σημασίας για την επαφή των κατοίκων.

Σήμερα, τέτοια ζητήματα δεν υπάρχουν. Επίσης, η περιοχή έχει και δίκτυο οπτικών ινών που μπορούν να παρέχουν ακόμα και σύνδεση στο Internet με υψηλές ταχύτητες.

 

 

Σκουπίδια

 

Όπως θυμούνται οι πιο παλιοί, τα σκουπίδια τα πετούσαμε στους κάδους στο Πόρτο Χέλι (και αυτό, μάλιστα, δεν άρεσε καθόλου στην Κοινότητα)! Επίσης, κάποιοι τα άφηναν όπου ήθελαν επί του κεντρικού δρόμου Πορτοχελίου-Apollo Beach Hotel και ο οδηγός του απορριμματοφόρου που εξυπηρετούσε το Ξενοδοχείο, από φιλότιμο, τα μάζευε! Έτσι, ο Σύλλογος, με δικά του έξοδα, κατασκεύασε μεγάλους μεταλλικούς κάδους που τους τοποθέτησε στις Εισόδους. Επίσης, κατασκεύασε και τοποθέτησε εκεί ταμπέλες με την οδηγία ότι σε εκείνα τα σημεία και μόνο έπρεπε να τοποθετούνται τα σκουπίδια. Είναι αξιοσημείωτο ότι, για αρκετά χρόνια, ο κόσμος εξακολουθούσε να πετάει τα σκουπίδια όπου ήθελε επί του κεντρικού δρόμου (και όχι στους κάδους)!  Ευτυχώς, στις μέρες μας αυτό το φαινόμενο έχει εξαλειφθεί εντελώς.

Σε δεύτερο χρόνο, κατασκευάστηκαν τσιμεντένιες βάσεις στους κάδους (γιατί οι κάδοι άρχισαν να περιφέρονται σε διάφορα σημεία, ανάλογα με τις διαθέσεις των ιδιοκτητών των κοντινών οικοπέδων).

Πρόσφατα τοποθετήθηκαν και κάδοι ανακύκλωσης.

Επίσης, παρά το γεγονός ότι σε περιόδους αιχμής, όπως είναι το Πάσχα και η περίοδος από 1 έως 20 Αυγούστου, συγκεντρώνονται στους κάδους τεράστιες ποσότητες σκουπιδιών καθημερινά, ο Σύλλογος, με τις ενέργειές του και τις επαφές του κατάφερε ώστε να γίνεται η καλύτερη δυνατή αποκομιδή των σκουπιδιών από τους κάδους του οικισμού μας.

Ο Σύλλογος έχει, επίσης, τοποθετήσει κάθετους τσιμεντένιους σωλήνες στις παραλίες εν είδει κάδων απορριμμάτων τους οποίους καθαρίζει σε σχεδόν καθημερινή βάση. 

Το θέμα των σκουπιδιών έχει απασχολήσει πολλές φορές τις ΓΣ του Συλλόγου σε ότι αφορά στα ανταποδοτικά οφέλη που έχουν οι κάτοικοι της περιοχής πληρώνοντας στους λογαριασμούς της ΔΕΗ τα σχετικά τέλη προς το Δήμο.  Σίγουρα, η μικρή χρήση που οι περισσότεροι κάνουν στα σπίτια τους και συνεπώς η μικρή, σε όγκο, παραγωγή σκουπιδιών, καθιστούν αρκετά υψηλό το κόστος αυτών των φόρων προς το Δήμο. Επειδή όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι είναι δύσκολο, τεχνικά, να γίνει απαλλαγή των φόρων αυτών από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ζητάμε, ως Σύλλογος, την καλή μεταχείριση της περιοχής μας από το Δήμο, κυρίως σε ότι αφορά στην πρόσβαση στις παραλίες, στον καθαρισμό και στην καλή διατήρηση των οδών κλπ. 

 

 

Ηλεκτροφωτισμός

 

Αίτημα πολλών κατοίκων της περιοχής ήταν η τοποθέτηση ηλεκτρικών λαμπτήρων στις κολώνες της ΔΕΗ ώστε να υπάρχει ηλεκτροφωτισμός στην περιοχή τη νύχτα. Ο Σύλλογος ενήργησε και το αίτημα ικανοποιήθηκε. Μάλιστα, με δικές του ενέργειες, υπάρχει δυνατότητα να αντικαθίστανται οι καμένες λάμπες όσο το δυνατόν ταχύτερα. 

 

 

Παραλίες

 

Στο θέμα της πρόσβασης προς την παραλία, ο Σύλλογος έχει επιτύχει, μετά από σκληρή διαπραγμάτευση με μεγαλοκτηματία, τη διασφάλιση δύο διόδων απέναντι από την Είσοδο Β καθώς και τη διαμόρφωση της παραλίας από την είσοδο της λιμνοθάλασσας μέχρι σχεδόν το Μαϊστράκι, όπου τοποθέτησε και ομπρέλες με φοίνικες.
Παρόλα αυτά, η κατάληψη των παραλιών και της ζώνης του αιγιαλού από ιδιοκτήτες παραθαλάσσιων κτημάτων και αναψυκτηρίων και κέντρων διασκέδασης αποτελεί ένα διαρκές πρόβλημα, και της περιοχής αλλά και όλης της Ελλάδας!
Τα τελευταία χρόνια, η πρόσβαση με αυτοκίνητο αποκλείστηκε στον τελευταίο κόλπο του οικισμού (προς τα Δυτικά) με την κατασκευή κρασπέδου στο parking! Επίσης, η ανατολική πρόσβαση στον ίδιο κόλπο έχει αποκλειστεί από ένα κτήμα. Για το θέμα αυτό έχουν γίνει από το Σύλλογο δεκάδες παρεμβάσεις και διαμαρτυρίες.
Στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, στο θαλάσσιο μέτωπο, στα νέα σπίτια (βίλες), μαντρότοιχοι έχουν χτιστεί σε ζώνη που έπρεπε να είναι ελεύθερη, ενώ ο δρόμος έχει στενέψει με παρτέρια και τοποθέτηση μεγάλων βράχων κατά μήκος του. Στη συνέχεια υπάρχει ένας συνεχής και απόλυτος, σε πρόσβαση, αποκλεισμός της παραλίας μέχρι τον κόλπο απέναντι στην Είσοδο Β. Ακολουθούν (από τα δυτικά προς τα ανατολικά) 2 ιδιοκτησίες, μέχρι την Παναγίτσα, που επίσης οι προς τη θάλασσα περιφράξεις τους βρίσκονται μέσα σε ζώνη που έπρεπε να είναι ελεύθερη. Τέλος, το Κέντρο Αναψυχής δίπλα στο Μαϊστράκι, επί χρόνια κάνει κατάχρηση της χρήσης της παραλίας με ομπρέλες, ξαπλώστρες κλπ. Και για όσους θυμούνται τα πρώτα βήματα του Συλλόγου, η διάνοιξη της ακτογραμμής εμπρός από το ξενοδοχείο Βερβερόντα αποτελεί επίσης μια πάγια διεκδίκηση του Συλλόγου από πολύ παλιά, ακόμα από τότε που το ξενοδοχείο λειτουργούσε κανονικά. 
Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής έχουν ουσιαστικά αλλά οριακά και καθόλου με σαφήνεια κατοχυρωμένη ικανοποιητική πρόσβαση στη θάλασσα, η κατάσταση σίγουρα απέχει πάρα πολύ από αυτό που ο Νόμος επιβάλει (α) περί ζώνης αιγιαλού και (β) περί της πρόσβασης των κατοίκων σε όλο το μήκος της ακτογραμμής.
Ο Σύλλογος είναι κάθετα αντίθετος με την κατάσταση αυτή γιατί είναι παράνομη και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής, θεωρώντας ως αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα του κάθε Έλληνα πολίτη να έχει πρόσβαση σε μέρη που ο Νόμος του επιτρέπει να έχει. Έτσι, έχει προβεί σε μελέτη αποτύπωσης της αιγιαλίτιδας ζώνης (βλέπε σχετική μελέτη) και θα προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια ώστε να αποκατασταθεί η τάξη και η ευνομία στην περιοχή, όπως προβλέπεται από τους Νόμους και το Σύνταγμα της Ελλάδας.
Επίσης, σε συμφωνία με τις ενέργειες του Δήμου Ερμιονίδας, υποστηρίζει τις προσπάθειες που γίνονται στον Άγιο Αιμιλιανό, στην περιοχή Κουνούπι, από τον αντίστοιχο εκεί Σύλλογο, για την απομάκρυνση συρματοπλεγμάτων που τοποθετήθηκαν αιφνιδιαστικά και απέκλεισαν εκεί μία παραλία από τους κατοίκους.
 


Ταμπέλες

 

Ένα από τα πρώτα έργα του Συλλόγου ήταν η τοποθέτηση πινακίδων τύπου Τροχαίας με μπλε φόντο και φωσφορίζοντα κίτρινα γράμματα. Τοποθετήθηκαν μία στο βενζινάδικο της BP (που ξηλώθηκε από ένα φορτηγό που έπεσε επάνω της!), μία λίγο πριν το Μαϊστράκι (που απομακρύνθηκε όταν η περιοχή όλη έγινε Δήμος Κρανιδίου) και από μία στις Εισόδους του Οικισμού, καθώς επίσης και στην Παναγίτσα.

Σε δεύτερο χρόνο, τοποθετήθηκαν σε όλες τις Εισόδους ταμπέλες με οδοιπορικά του τύπου «είστε εδώ». Οι ταμπέλες εκείνες δεν είχαν ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία ίσως γιατί ο περισσότερος κόσμος δεν έχει ευκολία να διαβάζει τέτοιου είδους οδοιπορικά.

Τέλος, κατασκευάστηκαν ταμπέλες σύμφωνα με την ονοματολογία των εσωτερικών οδών του οικισμού με πράσινο φόντο και με ονομασία των Οδών στα Ελληνικά και στα Αγγλικά (βλέπε Τεχνική Έκθεση Ονοματολογίας Οδών).

Ταμπέλες επίσης κατασκευάστηκαν και τοποθετήθηκαν στους κάδους απορριμμάτων με την οδηγία ότι σε εκείνα τα σημεία και μόνο έπρεπε να τοποθετούνται τα σκουπίδια (μέχρι τότε, ο καθένας πετούσε τα σκουπίδια όπου ήθελε επί του κεντρικού δρόμου Πορτοχελίου-Apollo Beach Hotel!), καθώς και πινακίδες για αργή οδήγηση στους στρωμένους με φίλιπρο δρόμους για να μη σηκώνεται σκόνη (αρκετές από αυτές εξακολουθούν να υπάρχουν μέχρι και σήμερα).

 

 

Ταχυδρομείο

 

Ο Σύλλογος είχε ενεργήσει στην τοποθέτηση γραμματοκιβωτίων, εν είδει ταχυδρομικών θυρίδων. Αυτό ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο για τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής. Σήμερα τα περισσότερα από αυτά τα ταχυδρομικά κουτιά είναι κατεστραμμένα.

 

 

Ιεροί Ναοί Παναγίτσας και Αγίου Νικολάου

 

Ο Σύλλογος έχει κάνει αρκετές ενέργειες για τον καλλωπισμό και την καθαριότητα των δύο παρεκκλησιών, π.χ. με την τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων και την τακτική αποκομιδή τους και τη δενδροφύτευση πεύκων στην Παναγίτσα, στην τοποθέτηση κάγκελων μασίφ στον Άγιο Νικόλαο κλπ. Επίσης, και τα μέλη του έχουν κάνει πολλές προσφορές και δωρεές (εικόνες, καμπάνα, καθαρισμός, άσπρισμα κλπ.) και ο Σύλλογος είναι πάντα αρωγός και υποστηρικτής τους.

 

 

Αεροδρόμιο

 

Η έκταση του αεροδρομίου απασχολεί το Σύλλογο. Έτσι, ο Σύλλογος έχει κάνει αρκετές παρεμβάσεις κάθε φορά που ανοίγει ο δημόσιος διάλογος στο θέμα αυτό και εξακολουθεί να έχει υψηλό ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του χώρου αυτού.

 

 

Βιολογικός Καθαρισμός

 

Στο χώρο του αεροδρομίου, δυτικά, είχε τοποθετηθεί ο Βιολογικός Καθαρισμός του Πορτοχελίου. Ο Σύλλογος είδε με σκεπτικισμό την απόφαση εκείνη να τοποθετηθεί εκεί ο Βιολογικός Καθαρισμός. Σήμερα υπάρχουν ακόμα εκεί εγκαταλελειμμένα τα τσιμεντένια απομεινάρια εκείνου του εγχειρήματος αποδεικνύοντας ότι όλος εκείνος ο σχεδιασμός, όπως το είχε ορθά διαβλέψει τότε ο Σύλλογος, ήταν πρόχειρος και ουδεμία πραγματική προοπτική για το έργο εκείνο δεν υπήρχε.

 

 

Ιχθυοτροφεία και άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες

 

Η περιοχή μας έχει αμιγώς παραθεριστικές κατοικίες και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις. Έτσι, είναι προφανές ότι, επαγγελματικές δραστηριότητες, όσο συνεπής και καλοπροαίρετος να είναι ο επαγγελματίας (που δυστυχώς, στην πραγματικότητα σπάνια είναι), έρχονται σε ευθεία αντίθεση με αυτήν την οικιστική πραγματικότητα της περιοχής.

Παλαιότερα, στον κόλπο της Βερβερόντας, υπήρχε πρόβλημα με την απόθεση-απόρριψη των λημμάτων των βυτιοφόρων σε ρεματιές μετά στην Κορακιά!

Τα τελευταία χρόνια, στο ακρωτήριο του Κόρακα αναπτύσσεται και γιγαντώνεται ένα ιχθυοτροφείο, το οποίο σίγουρα εμπλουτίζει καθημερινά τη θάλασσα του κόλπου της Βερβερόντα με ανεξέλεγκτες ποσότητες οργανικού φορτίου!

Επίσης, στην περιοχή μας υπάρχουν συνεργεία επισκευής σκαφών, υπήρχαν καντίνες που κατέλαβαν την ακτή ενώ κέντρα αναψυχής παλαιότερα έπαιζαν μουσική στη διαπασών σε όλες τις ώρες κοινής ησυχίας(!) όλο το καλοκαίρι, μεσημέρι και βράδυ, και φυσικά κατελάμβαναν και εξακολουθούν να καταλαμβάνουν και να αποκλείουν την παραλία!

Σε κάθε ευνομούμενη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλα τα παραπάνω φαινόμενα θα είχαν λυθεί εν τη γενέσει τους! Και για να είμαστε πιο ακριβείς, θα ήταν απολύτως αδιανόητο στον επιχειρηματία να τολμήσει να ξεκινήσει μια τέτοια δραστηριότητα.

Ο Σύλλογος, θεωρώντας τα παραπάνω ως κατάφορη παραβίαση, κατ’ ελάχιστον του πνεύματος του Νόμου αλλά και των δικαιωμάτων των κατοίκων της περιοχής, καθώς και σαφή υποβάθμιση της περιοχής οποιαδήποτε επαγγελματική δραστηριότητα σαν αυτές που αναφέρθηκαν παραπάνω, έχει προβεί σε πάρα πολλές καταγγελίες και πιέσεις προς τις Αρχές ώστε τέτοια φαινόμενα να εξαλείφονται από την περιοχή μας. Και αυτή η πολιτική και οπτική είναι για το Σύλλογο αταλάντευτη και αδιαπραγμάτευτη. Δυστυχώς, όμως, πάρα τις οφθαλμοφανείς παραβιάσεις κάθε έννοιας νομιμότητας από τις παραπάνω επαγγελματικές δραστηριότητες, τα αποτελέσματα των ενεργειών μας δεν είναι πάντα αυτά που θα έπρεπε να είναι, δηλαδή άμεση πάταξη κάθε ανομίας.

 

 

Πυρόσβεση

 

Το θέμα της πυρκαγιάς είναι πολύ σημαντικό για την περιοχή μας. Έτσι, μια από τις δραστηριότητες του Συλλόγου, ιδιαίτερα στα πρώτα χρόνια όταν ο οικισμός μας ήταν το δυτικό σύνορο της περιοχής του Πορτοχελίου με το δάσος της Κορακιάς, ήταν να ενεργοποιήσει τα μέλη του ώστε να επιφορτιστούν με εθελοντική παρατήρηση πιθανής έκρηξης πυρκαγιάς και την άμεση ενημέρωση της πυροσβεστικής. Τα τελευταία χρόνια, η δημιουργία και άλλων οικισμών στη δυτική πλευρά του οικισμού μας στην περιοχή της Κορακιάς έχει φέρει και νέους κατοίκους σε αυτόν το σκοπό, δηλαδή την παρατήρηση για την προφύλαξη του δάσους της Κορακιάς και όλης της περιοχής από πιθανή πυρκαγιά.

 

 

Κοινωνικές δράσεις μελών Συλλόγου

 

Ο Σύλλογος, από την πρώτη ημέρα της ύπαρξής του είχε (και έχει) σταθερή προσήλωση στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των κατοίκων της περιοχής, ως σημαντική συνιστώσα της πραγματικής υψηλής ποιότητας ζωής. Δραστηριότητες όπως κοινωνικές συγκεντρώσεις (και στο Πόρτο Χέλι αλλά και στην Αθήνα), τύπου χοροεσπερίδας, γλεντιού και πάρτι-ρεφενέ (δηλαδή ο καθένας να έφερνε το δικό του φαγητό και σπεσιαλιτέ!) και beach party, πρωτάθλημα beach volley, σκακιού, ακόμα και στο τάβλι, είχαν προταθεί. Πράγματι, έγιναν κάποιες τέτοιες όμορφες βραδιές με πανσέληνο(!) και οι παλαιοί κάτοικοι της περιοχής ακόμα τις θυμούνται με νοσταλγία!

Όμως, επειδή ο Σύλλογος βρέθηκε, από τα πρώτα χρόνια της ύπαρξής του, αντιμέτωπος με ζωτικής σημασίας ζητήματα, όπως αυτά που καταγράφτηκαν παραπάνω, έριξε πολύ μεγάλο βάρος στην επίλυσή τους και έτσι, αυτά τα θέματα της κοινωνικής σύσφιξης των κατοίκων πέρασαν σε δεύτερη μοίρα.

Ασφαλώς, δεν πρέπει να υποτιμήσουμε και έναν άλλο, πολύ σημαντικό παράγοντα που έπαιξε σημαντικό ρόλο. Αυτός είναι ότι, η εποχή από το 1985 μέχρι σήμερα χαρακτηρίζεται από μία ευμάρεια (ανεξάρτητα εάν αυτή ήταν φούσκα τύπου χρηματιστηρίου ή πραγματική). Αυτή η ευμάρεια είχε ως άμεσο αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, και στην κατασκευή πανύψηλων και πανίσχυρων «μαντρότοιχων» (κυριολεκτικά και μεταφορικά) μεταξύ των σπιτιών. Και ως γνωστόν, οι μεγάλοι και αδιαπέραστοι μαντρότοιχοι φτιάχνουν τον τύπο ενός άνθρωπου υπερόπτη και τον απομονώνουν από το γείτονα. Προφανώς, και η περιοχή μας δεν μπορούσε να εξαιρεθεί από αυτήν την σύγχρονη αρρώστια της εποχής μας με τα κλασικά συμπτώματα, δηλαδή την υπεροψία, την παντογνωσία, τον απομονωτισμό, την επιθετικότητα, δηλαδή όλα αυτά που βρίσκονται ακριβώς στον αντίποδα της κοινωνικότητας. Σε κάθε περίπτωση, όμως, παρά το γεγονός ότι ζούμε σε ένα άγονο, για κοινωνικές δραστηριότητες, όπως αυτές που προαναφέρθηκαν, κοινωνικό περιβάλλον, ο Σύλλογος δεν ακυρώνει την προσήλωσή του στην αναγκαιότητα και στη σπουδαιότητα τέτοιων δραστηριοτήτων.

 

 

 

 

 

bottom of page